13 juni 2005

Oeso oeso oeso!


'Downloaden muziek niet schadelijk'

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 13 JUNI. Er valt geen verband aan te tonen tussen het illegaal downloaden van muziek en de slechte prestaties van de muziekindustrie. Dat is een van de conclusies van een vandaag gepubliceerd rapport van de Oeso, de organisatie voor samenwerking en ontwikkeling waarin 30 rijke landen zitten.
 
Dossiers - Auteursrecht
Volgens de Oeso kan de neergang van de muziekindustrie ook te wijten zijn aan andere oorzaken, zoals een gebrek aan nieuwe titels en concurrentie van andere vormen van entertainment, zoals games.
De NVPI, de brancheorganisatie van de Nederlandse entertainmentindustrie en Brein, de stichting die de rechten van de entertainmentindustrie beschermt, bestrijden de conclusie van het rapport. "Wij vinden dat er wel schade is, daar hoef je niet als econoom voor te hebben doorgeleerd", zegt een woordvoerder. De Oeso ziet verder grote kansen voor het legaal distribueren van muziek via internet. Het rapport stelt dat internet meer kansen biedt aan creativiteit, nieuw talent en onafhankelijke platenlabels. Enquêtes onder artiesten laten zien dat ze het internet massaal omarmen als platform om samen te werken en hun werk te promoten. Over illegaal downloaden zijn de meningen onder artiesten verdeeld: sommige vinden het schadelijk voor hun loopbaan, maar een deel vindt juist dat het zijn carrière goed op weg heeft geholpen. De Oeso vindt wel dat overheden het illegaal downloaden moeten bestrijden, omdat het zorgt voor oneerlijke concurrentie met legale online distributeurs.

NRC Handelsblad

Geen opmerkingen: