12 april 2006

Radio Breakdown - april 2006

10 nummers verzameld rond een zeer ruim thema: recente 'sweet soft soul' ontdekkingen en enkele reprises. Here goes:

01 Monkey Business - Piece of my Life (2000)
Ontdekt via een Tsjechische correspondente die mij wees op dit nummer, dat ik als muziekkenner zeker moest kennen... Niet dus, en volgens mij verdient deze band zeker wat meer Europese aandacht. Nu, met een onverstaanbare website zal dat nog niet voor meteen zijn. Lekker slepend ritme, in de beste Bristol-traditie (Massive Attack/Portishead/...).
02 Essence - Sweet Fools (1975)
Heerlijk old school. Gevonden bij de essentiƫle soulblog van London Lee.
Lees daar overigens dat de schrijver van deze song later brokken maakte met Survivor (Eye of the Tiger)...
03 Pointer Sisters - Yes We Can Can (1973)
Dankzij Natalia kwamen de zusjes weer even in de spotlight, maar jammer genoeg focuste de aandacht weer vooral op hun 80s succesjes. In het begin van de jaren '70 maakten ze echter een paar fantastische funky slepers (Going Down Slowly, het fenomenale How Long (Betcha Got A Chick On the Side)) waar deze track zeker naast past.
04 Kanye West - Roses (2005)
Voor een keer is hype gerechtvaardigd. Kanye West vindt zichzelf de beste rapper/producer/entertainer/... ter wereld, en potverdorie als hij niet gelijk zou kunnen hebben. Deze track uit zijn Late Registration gekozen omdat hij iets mellower is en omdat zijn lyrics zo weergaloos zijn... Rappen over je stervende oma, t is weer eens wat anders dan bling bling en bee-yatches.
05 Candi Staton - It's Not Easy Letting Go (2006)
De comeback van het jaar! Zoveel soulsterren deden het haar voor de laatste jaren (Mavis Staples, Solomon Burke, Al Green, Bettye LaVette) dat ik al eens gedacht heb een 'comeback special' compilatie te maken (met waarom niet ook nog Arthur Alexander of Neil Diamond). Zou er eens wat tijd voor moeten uittrekken.
06 Aretha Franklin - Something He Can Feel (1976)
Over comebacks gesproken, wordt het niet eens dringend tijd dat tante Rita een goeie producer krijgt die haar stem in ere hersteld? En dan heb ik het niet over halfslachtige pogingen om hip te zijn (Freeway of Love, A Rose Is Still a Rose), maar back to the roots. Can't we start a petition or something?
07 Betty Everett - Chained To A Memory (1964)
Nog een soul sista met een B-kantje... Een B-kantje, can you believe it? De A-kant is nu een klassieke Northern Soul-floorfiller (Getting Mighty Crowded) en natuurlijk herinneren we ons allemaal The Shoop Shoop Song (it's in his kiss) van haar.
08 Etta James - I'd Rather Go Blind (1967)
Het origineel dat vermoedelijk honderden keren gecoverd werd. Bij ons het bekendst in de versie van Chicken Shack (met vocals van Christine Perfect, aka de latere Christine McVie van Fleetwood Mac). Van de vlekkeloze Definitive Collection.
09 Corinne Bailey Rae - Put Your Records On (2006)
Ik heb de full cd nog niet beluisterd, maar dit zonnige plaatje voelt absoluut goed aan. Het zou de nieuwe Britse soulsensatie zijn, maar laten we maar afwachten waar ze over 5 jaar staat. Remember Des'Ree, Beverley Knight of Jhelisa?
10 Martha Reeves & The Vandellas - I Should Be Proud (1970)
Motown Martha kennen we van Heat Wave, Nowhere To Run, Jimmy Mack en natuurlijk Dancing in the Street. Maar op de dubbelcd Gold staan parels waar ik nog nooit van hoorde. Deze track is een openlijke aanval op de Vietnam-oorlog, waarbij aangetoond wordt dat niet alleen de mannen (Marvin Gaye, Stevie Wonder) indertijd een sociaal geweten hadden.

Enjoy!

Geen opmerkingen: