01 december 2005

Radio Breakdown - december 2005

Nieuwe muziek op onze blogradio!
Deze keer kiezen we voor een bont allegaartje zoals u dat steeds op een Detroit Breakdown muziekquiz kan verwachten. Deze maand gaan we voor een reeks van Detroit Breakdown Vol. II, voorgesteld op 26 november 2004.

De reekstitel was We Are Family en we raapten allerlei familieleden bij elkaar:
01. Fishbone - Ma and Pa
Beetje vergeten (?) 80s ska-voorlopers. Altijd al een van mijn persoonlijke favorieten geweest en ik had helemaal geen moeite om Koop en Stefan te overtuigen met deze track de reeks te openen.
02. Creedence Clearwater Revival - Fortunate Son
Een track die een beetje cliché wordt omdat hij zowat in elke Vietnam-film voorkomt. Maar neemt niet weg dat dit - en ongeveer alle andere liedjes ooit door John Fogerty neergepend - een American Classic is.
03. Stijn (featuring Raymond van het Groenewoud) - G.Daddy
Stijn is een ongelooflijk nieuw Vlaams talent. Stefan en Koop hebben een van zijn eerste showcases gezien en waren wild enthousiast. Ik met mijn Prince-liefde moest hier zeker naar luisteren. En het moet gezegd, Stijn vulde alle verwachtingen in. Ook de tussenwerpsels van grand old man Raymond passen heerlijk in dit nummertje. Als RvhG zegt: 'Komt in orde', you better believe it.
04. Pixies - Nimrod's Son
Misschien niet het allerbekendste nummer van Pixies, maar wel duidelijk herkenbaar. Van hun debuut Come On Pilgrim uit 1987 en onverwoestbaar.
05. Ricchi e Poveri - Mamma Maria
Van Kunst naar Kitsch, laten we maar zeggen. Iets waar DB wel meer mee speelt.
06. DAF - Brothers
Om de link te leggen met de vorige selectie: de track opent ook met wat Italiaans, maar dit geheel terzijde. Dit is eerder Stefan's new wave-straatje, Koop had - op de titel afgaand - nog nooit van het nummer gehoord. Hij moest natuurlijk zijn mening herzien, want deze track van 'Deutsch Amerikanische Freundschaft' is overbekend, toch?
07. Scissor Sisters - Take Your Mama
Voor mij een van dé revelaties van 2004. Comfortably Numb blies me al van mijn sokken, maar de andere nummers van SS zijn ook zeker niet te versmaden. Heel benieuwd naar hun opvolger.
08. Shakatak - Mr Manic & Sister Cool
Koop's choice. Als er iemand van die 80s blanke funk houdt, is hij het wel. Het blijft wel lekker klinken, met die jazz-achtige ondertonen.
09. Rammstein - Mutter
Opnieuw een DB-spel van contrasten. Zware gitaren na lichte pop, al is deze track nog redelijk laidback voor de Duitsers. 't Is dan ook een heel emotionele song, zullen we maar zeggen. By the way, Stefan is hier dol op. En dat op zijn leeftijd...
10. Red Hot Chili Peppers - Mommy, Where's Daddy?
Als uitsmijter nog een klassieke groep met een onbekender nummer. Dit komt uit de allereerste LP van de RHCP. Als je het mij eerlijk vraagt, is dit benedenmaats. Ze werden voor mij pas echt goed met Mother's Milk.

OK. Commentaren op deze selectie zijn zeer welkom. Doorbomen over bepaalde nummers mag ook. U hebt 1 maand de tijd om van deze snoepjes te proeven. In januari publiceren we een nieuwe Radio Breakdown.

Geen opmerkingen: